Hakkımızda
Silikyeradları nedir?
Silikyeradbilim; bir bölgenin, bir yerleşimin yalnızca sakinleri tarafından bilinen; fakat diğer yerleşimlerin sakinlerince bilinmeyen ve bu sebeple haritalarda bulunmayan nesilden nesile, kulaktan kulağa aktarılarak yaşaya gelen dağ, tepe, mera, ekinlik, mevki, sel yarıkları, höyük, kuyu, küçük akarsu kıvrımları, kışlaklar, pınarlar, bağevleri gibi yeradcıl nesnelerin araştıran yeradbilim koludur. Mikrotoponimler insanların hafızasında olduğundan, yeradbilimci araştıracağı malzemeyi yörede, halk ağzından yapacağı derlemelerle tespit etmek zorundadır. (Şahin, İ. 2016 (2). Ankara: Pegem Akademi)
Silikyeradlarını kabaca sadece bölgede yaşayan halk tarafından bilinen yol, geçit, tarla, mera, göl, falez, ırmak vb. yeradlarına verilen isimdir. Literatürde mikrotoponim olarak adlandırılsa da Prof. Dr. İbrahim Şahin'in önderliğinde terminolojide "silikyeradları" olarak da kullanılmaktadır. Bu sebepten bizler de tezimizde ve sitemizde silikyerları ifadesini kullanmayı uygun bulduk.
Türkiye’de ve özellikle Orta Asya coğrafyasında silikyeradları alanında yapılan birçok çalışma bulunmaktadır. Silikyeradları alanında yapılan çalışmalara sadece dilbilimsel açıdan bakmak hata olur. Silikyeradlarının tespitiyle bir kültürün köklerine, ad verme kültürüne, tarihine, boylarla bağlantısına ulaşmak mümkündür. Bu tespitlerin sadece tez sayfalarında ibaret kalmaması, araştırmacıların silikyeradlarına rahatlıkla ulaşabilmesi adına bu platformu geliştirdik. Platformumuz araştırmacıların hem tespit ettikleri silikyeradlarını belirtme hem de diğer araştırmacıların yüklediği silikyeradları sayesinde birçok tarihsel ve dilbilimsel araştırmalarında kullanma olanağı bulacaktır.
Türkiye’de adbilim araştırmaları ve çalışmaları azdır. Silikyeradları (mikrotoponim) çalışmaları ise yok denecek kadar azdır. Yapılan çalışmalar ise baskı olarak kalmaktadır. Site olarak hem bu tezlerin sisteme entegre edilmesi hem de bu alanda yapılacak çalışmaların elektronik ortam çalışmamızla teşvik edilmesini amaçlamaktayız.